Saudi 1

I jobben som Eksportrådgiver for Maritim sektor (Energi og industri) ved Kgl. Dansk Ambassade i Oslo har Axel Klafstad stor variasjon i arbeidet. I tillegg er det ofte spennende utfordringer og nye problemstillinger med hvert prosjekt.

Axel innehar en Master of Arts i Business and Finance fra Heriot-Watt University i Skottland fra 2011. Han begynte sin karriere i Seadrill som Maritime Trainee gjennom Norges Rederiforbund. Ut av 60 kandidater som var på rekrutteringsdagene ble 15 tilbudt jobb og Axel var en av dem.

I 2013 flyttet Axel til Dubai for å starte opp Seadrill sitt nye hoved-kontor. Allerede i løpet av de fire første ukene hadde de ansatt 25 medarbeidere fra 6 forskjellige land.  I september 2015 begynte han hos den Danske Utenrikstjenesten som Eksportrådgiver ved det Danske General konsulatet i Dubai. I begynnelsen av Januar 2017 flyttet Axel med familie tilbake til Oslo.

Hvorfor valgte du dette yrket?Axel

– Det var mye tilfeldigheter. Jeg hadde egentlig lyst på en jobb innen finans som er utdannelsen min, men så fikk jeg jobben i Seadrill. Komplekse maritime operasjoner, tekniske og mekaniske områder og alt som foregår på et skip har alltid fascinert meg. I tillegg var det jo en del morsomme utfordringer innen finans å jobbe med i Seadrill.

Hvordan var det å jobbe i Dubai, hadde du noen utfordringer?

– En av hovedutfordringene var å bli vant til arbeidsmetodikken, de har et  veldig gammeldags byråkrati. I Norge har vi nok utviklet prosessene litt mer. Så vi kom med et norsk «mind-set», men var nødt til å tilpasse oss den lokale kulturen på samme måte som andre nasjonaliteter også må tilpasse seg vår arbeidsmetodikk.

Hva liker du best med jobben nå?

– Mennesker! Jeg er utrolig heldig fordi jeg får treffe mennesker hele tiden. Jobben min er å skape nettverk og introdusere mennesker innenfor det nettverket. Det er selvfølgelig en del strategisk planlegging, jeg kan ikke bare gå ut på gaten for å hilse på folk. Jeg har en fantastisk fleksibel arbeidsplass hvor jeg kan reise rundt for å møte mennesker og lære hva som rører seg rundt om i Norge.

Beste øyeblikkRiget i karrien din?

– Da jeg var offshore i Saudi Arabia på en boreplattform og jobbet som Roughneck. Dette  er gutta som står på gulvet rundt drillstringen. Vi skulle sette sammen en «bottom hole assembly» og jeg stod sammen med seks Saudi Arabere og skulle prøve å være til hjelp. Det var veldig gøy å være med i den prosessen på en boreplattform. Det å være på en rigg i arbeid er noe helt annet enn det å være på en rigg som ligger til kai. Det er masser av tonn og utstyr som beveger seg hele tiden. Det var en vertikal læringskurve.

Noen tips eller råd?

– En ting som er viktig når du jobber i den maritime næringen er å forstå operasjonene offshore. Kom deg offshore på en båt eller rigg hvis mulig. Dette er fundamentalt for å forstå det som skjer i bransjen. Som Maritime Trainee fikk vi oppleve flere sider ved den maritime bransjen som man vanligvis aldri får oppleve, så jeg vil absolutt anbefale å søke på dette eller andre opplæringsprogrammer. Det er viktig å ikke være redd for å prøve noe nytt eller ta en utfordring utenfor komfortsonen.