IMG_1786_idaida2

Ida Haftun Overn og Ida Waage skriver masteroppgave sammen, om hvordan bølger i Nordsjøen påvirker vindturbiner til havs. De tror vi bare ser begynnelsen på hvordan maritime ingeniørfag vil påvirke verden.

I disse dager sitter Ida og Ida sammen ved bølgetanken på NTNU i Trondheim  og gjør beregninger. Gang på gang starter de maskinen i enden av tanken til å lage bølger mot en modell av en vindturbin på havet.

Vi undersøker bølgene i Nordsjøen, og hvilke krefter de vil utøve på en vindmøller, forteller de

Beregningene inngår i masteroppgaven de skriver sammen, og en gang kan det de lærer bli brukt til å lage fornybar energi i vindturbiner til havs

En dag løsner det

Til de som syntes det høres vanskelig å beregne bølger i Nordsjøen, har de en klar beskjed

Det er en overgang fra videregående, men vi har klart det og andre kan klare det. Det er vanlig å bruke et par på å justere seg, men plutselig en dag løsnier det, og da blir det gøy! Studiet krever mye tid, men man får til ting man aldri troidde man var i stand til å gjøre.

De to skryter også av den gode hjelpen de får fra professorene som er noen av de beste i verden på sitt felt.

Hvis du har et problem med noe man jobber med og googler du det, så finner du ut at noen av verdens beste på det t sitter i rommet ved siden av.

Professorene er alltid interessert i å hjelpe. Det tror jeg er spesielt her på marin Teknikk, legger Ida til.

Bare begynnelsen

De har, som mange andre, tenkt mye på at det er færre jobber i for ingeniører i marin teknikk på grunn av lav oljepris. Men de ser også lyst på fremtiden.

Vi kan ikke slutte å bruke sjøen bare på grunn av oljen faller i verdi. Da er det å få ny kunnskap som gjelder, og finne nye vieer.  Dette er ikke slutten på marin teknikk, det er vel bare begynnelsen, siaer Ida

Vind. og bølgekraft for eksempel, vi har en stor mulighet til å forske mer på dette, eller finne noe helt annet, det er mange muligheter, legger Ida til.

Reisemuligheter

De to skryter mye av studiemiljøet i Trondheim, som er kjent for å være veldig sosialt, og fullt av muligheter for aktiviteter.

skulle man vært med alt hadde man ikke hatt tid til å studere, ler de to.

Studentene på marin teknikk har også svært gode muligheter til å ta et utvekslingsår på tilsvarende utdanninger i hele verden. Mange drar til Berkeley i California, eller Rio De Janeiro.

Vi har også en klassetur i tredjeklasse hvor vi var i Asia i tre uker. Først i Singapore og besøkte bedrifter, deretter Malaysia, og to uker fri. Vi dro til Bali, smiler Ida.